
Yanlışlıkla telefonunuzdaki bütün verileri (kısa mesajları) sildiniz mi? Panik yapmayın. Hepsini kurtamanız %90 ihtimalle(eğer üstüne başka bir şey yazılmadıysa) mümkün. Yalnız dikakt etmeniz gereken tek bir püf nokta var: zaman! Silinen verilerinizi geri getirmekte ne kadar gecikirseniz, onları geri getirebilme ihtimaliniz de sürekli düşer. Çünkü silinen verinin üzerine başka birşey yazılırsa kurtarmak imkansızlaşabilir. Fakat elinizi çabuk tuttuğunuz taktirde kurtarma işlemi bir kaç dakikada halledilebilir!
Silinmiş verileri kurtarmak için gerekli araçlar
Silinen verilerinizi kurtarmak için bilgisayarınızda kullanabileceğiniz çeşit çeşit uygulamalar var. Kimi uygulamalara ücretsiz olarak erişmek mümkünken kimileri ise paralı. Fakat temelde hepsi aynı görevi yerine getiriyor; bu yazılımlar, USB kablosuyla bilgisayarınıza bağladığınız telefonunuzun hafızasını tarıyor ve son silinmiş öğeleri buluyor. Bütün işlem 4 basamaktan oluşuyor; bağlanma, tarama, görüntüleme ve kurtarma. Ayrıca bu programlar vasıtasıyla (eğer cihazınız root edilmişse) silinen verilerin dışında silinen SMS’lerinizi ve kişilerinizi de kurtarabilirsiniz.
Silinen veriler nasıl kurtarılıyor?
Her programın kendine özgü bir yolu, kendine özgü bir arayüzü var fakat mantık hepsinde aynı.
Bu progrmlardan birisi Android Data Recovery programı.
Bu programı bilgisayarınıza krma işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızdan programı açın. Bu sırada Android cihazınızı hata ayıklama moduna almalısınız.
Program açıldıktan sonra verileri kurtarmak istediğiniz Android cihazınızı USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın. Program otomatik olarak görecektir.
Gerekli onaylamaları verdikten sonra program cihazınızı detaylı şekilde tarayacak ve silinmiş öğeleri bulacaktır.
Silinmiş veriler yukarıda gördüğünüz üzere liste halinde size sunulduğunda, kurtarmak istediğiniz verileri seçerek kurtarma işlemini başlatabilirsiniz.
Önemli Notlar
Bu işlemi daha kolay yapabilmeniz ve birtakım sorunlarla karşılaşırsanız bilginiz olması açısından böyle bir başlıkta bir takım ekstra bilgiyi aktarma gereği gördük. Programın arayüzü ingilizce fakat talimatlar program içerisinde gerekli fotoğraflarla desteklendiğinden ingilizce bilgisi olmadan da kullanmak mümkün. Notlarımızı sıralayarak verirsek sanırım daha kolay olacaktır.
-
Pil seviyenizin %20’nin üstünde olmasına dikkat edin!
-
Silinen SMS’leri veya kişilerinizi kurtarabilmeniz için cihazınızın root edilmiş olması gerekiyor. Diğer silinmiş dosyaları kurtarmak istiyorsanız root iznine gerek yok.
-
Programın telefonunuzu tarayabilmesi için USB hata ayıklama modunun açık olması gerekiyor.Eğer telefonunuz MTP ve PTP (Media Transfer Protocol ve Picture Transfer Protocol) protokollerini temel alıyorsa (bir çok model maalesef bu protokollere dayanıyor), telefonunuzun taranabilmesi için rootlu olması gerekir. Bunu kontrol etmek için, telefonunuzu bilgisayarınıza bağladıktan sonra bildirim çubuğunu aşağı çekin. “USB bağlantı türünü seçin” tarzı bir yazı görürseniz üzerine tıklayın. Açılan ekran aşağıdaki ekran görüntüsü gibiyse, telefonunuz MTP ve PTP bazlı demektir. İşlemlere devam edebilmeniz için rootlu olmanız gerekiyor.
-
Telefonunuzu “USB Yığın Depolama” modunda çalıştırın. Eğer uygun mod açık değilse, işletim sisteminizin versiyonuna göre bilgisayar ekranında belirecek talimatlara bakarak açın. Talimatlar ingilizce fakat görsel verilerde bulunduğundan anlaşılması gayet kolay.