
Kanada’nın Toronto şehrinde bulunan Humber River Hastanesi, hasta bilgilerinden hastane işleyişine kadar her şeyin dijital ortamda gerçekleştirildiği ve bazı görevlerin robotlar tarafından yerine getirildiği dünyanın bütünüyle dijital ilk hastanesi unvanına sahip oldu.
Humber River Hastanesi’nde kan örneklerinin analizinden yemek ve ilaçların teslimine kadar bazı önemli görevler robotlar tarafından gerçekleştiriyor. Hatta toksik kabul edilen bazı kanser ilaçlarının hazırlanması ve hastaya verilmesinden de robotlar sorumlu.
Hastanın bileğindeki barkoda göre ilaçları hazırlayan robotlar, yine barkoda uygun şekilde ilaç veriyor. Hastadan alınan kan 30 saniyede robotlar tarafında tahlil edilip ilgili doktora bildiriliyor. Kan testlerinde bir anormallik varsa, sistem doktorun cep telefonuna uyarı gönderiyor.
Ameliyathaneler ve hasta bilgilerinin elektronik ortamda bulunması sayesinde kayıt hataları ve prosedürden kaynaklı gecikmelerin önlendiğine dikkat çeken hastane yetkilileri, cerrahi bölümlerde hastanın operasyon kaynaklı enfeksiyonları azaltmak için hastanın “yüzde 100 temiz hava” ile yıkandığını açıkladı. Hasta bakıcılarının da taşıdıkları barkodlarla hastaları sistemden kontrol edilebildiklerini açıklayan yönetim, hastanenin bütün odalarında bulunan dokunmatik ekran sistemi ile hastaların yemeklerini, odanın aydınlatmasını ve ısı ayarlarını ayarlayabildiğini ve Skype üzerinden doktorlarıyla görüşme yapabildiklerini vurguladı.
Hastanenin radyoloji bölümünde ise hastanın rahatını bozmayacak şekilde geliştirilmiş hareketli tarayıcılar bulunuyor. Hasta bilgilerinin yanı sıra kan basıncı ve nabız bilgileri bilgisayarlar tarafından sürekli güncelleniyor ve yedekleniyor. Çevreci bir yaklaşımla hazırlanan hastane binasının çatısı ise çim kaplı bir bahçe şeklinde tasarlanmış.
Kaynak: https://ql.com.tr