Akıllı telefonlarımızı asıl işlevleri dışında ek olarak, Fotoğraf makinesi, Müzik dinlemek , Oyun oynamak… vb. işlemlerde de kullanıyoruz .
Bunların hepsini bir yapmaya kalktığınız zaman da dönemin en büyük sıkıntısı baş gösteriyor; “Yetersiz hafıza!”
Bu problemin farkında olan Rice Üniversitesi bu işe el atmış ve yeni bir hafıza modülü geliştirmiş. Günümüzde ki akıllı cihazlarımızda kullandığımız çipsetlerin büyük bir çoğunluğunu 32 bit çipsetler oluşturuyor. Buda demek oluyor ki RAM miktarını maksimum 4 GB’a, hafızayı ise maksimum 128 GB’a kadar çıkartılabilir.
Rice Üniversitesinin ürettiği yeni hafıza modülü Dirençli RAM olarak adlandırılan RRAM (Resistive random-access memory) sayesinde artık akıllı cihazların hafızaları 1 terabyte‘ın üzerine çıkabilecek. Gözenekli silikon malzeme ve metalin bir araya gelmesiyle oluşan bu hafıza modülü, daha önceki tekniklere kıyasla daha az enerji harcıyor ve ısıdan etkilenmiyor. Devrim niteliğinde ki bu teknolojinin Flash Hafızalara kıyasla 100 kat daha hızlı olacağı söyleniliyor.
Günümüzde kullanımda olan RAM ve ve hafıza çiplerinden daha fazla kapasiteyi daha küçük bir alan üzerinden kullanıcılara sunacak olan bu teknolojinin ne zaman akıllı telefonlarda kullanılabilir olacağı ise şu an için maalesef belli değil.