Akıllı telefonları elimizden düşürmez olduk. Telefonların yeteneklerinin her geçen gün arttırılması diğer taraftan pil ömrünü negatif yönde etkileyen en büyük etken. Arka planda çalışan uygulamalar (sağlık asistanları, sensörler vs…) telefonumuzun şarjını çok kısa sürede bitiriyor. Her ne kadar yüksel mAh değerinde telefonumuzun pil değeri olsa da günümüzde kullanılan akıllı telefonların aktif kullanım süresi maksimum bi buçuk gün değerlerinde…
Telefonumuzun pil ömrünü uzatmak için her ne kadar telefondaki gereksiz uygulamaları , ekran parlaklığını vs.. gibi önlemler alınsa da yinede etkili olamıyor. Bunun yanında bir diğer imkanımız doğru pil metodu.
Telefonumuzun pil süresini maksimum seviyede tutabilmek ve pil ömrünü uzun tutabilmek için aşağıdaki önerileri bilgilerinize sunuyoruz.
1Aklınıza estiğinde şarj etmek en büyük hata Akıllı telefonunuzun şarj göstergesi %90 %80 gibi değerlere düştüğünde paniğe kapılıp telefonunuzu şarj etmeyin. Çünkü uzmanlara karşı gelmiş olur sunuz. Nasıl mı ?
Şöyle ki Uzmanlar; telefonunuzun şarj göstergesinin %80-30 aralığında kalmasını öneriyorlar. Bu seviyede pil en verimli şekilde kullanılabiliyormuş. O yüzden gece boyunca telefonunuzu şarjda bırakmaktan veya gün içinde kısa aralıklarla şarj etmekten kaçınmanızı öneririz.
2Bırakın dağınık kalsın :/ Şey pardon bırakın bitiversin piliniz :)) Bildiğiniz üzere telefonlarımızda kullanılan pillerin cinsleri farklı olabiliyor. Li-ion , Li-poly, NiCd, NiMH … gibi. Bu pillerin en yaygın kullanılanı li-ion pil çeşididir. Bu durumda Lityumiyon pilleri çok daha uzun süreli kullanmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken en önemli şey düşük pil uyarısının gelmesi. Çünkü düşük pil uyarısı gelmeden önce telefonunuzu şarja takarsanız, pile inanılmaz derecede zarar verirsiniz. Pil üreticileri ve uzmanlar, en azından ayda bir kez pilinizin tamamen bitmesi gerektiğini söylüyor. Bu sayede pil kendini yeniden kalibre edebiliyor.
3Çok sıcak mı oldu ne ? Telefonunuz güneş altında kullanıldığı durumda ortam sıcaklığı nedeni ile telefonunuzun performansının olumsuz yönde etkilendiğini fark etmişsinizdir. (fark etmediyseniz de boş verin daha iyi …) Uzmanların bu yönde tespitleri bulunmaktadır . Nihayetinde diğer yandan piller gerçekten, ama gerçekten sıcaktan nefret eder ve size tepkisini göstermek için boooom yapabilirler. Telefon pilleri için ideal sıcaklık 5 ile 30 santigrat derece arasıdır. Akıllı telefonunuzun da minik bir bilgisayar olduğunu unutmayın ve arada bir soğumasına özen gösterin.
4Pil, tencere tava değil, ısıtmayın onu fazla 🙂 Uzun süreli şarj kesinlikle önerilmiyor. Yani Telefonunuzu sarja taktınız aradan kısa bir süre sonra pil dolmadan önce aşırı ısındığını fark ederseniz hemen şarjdan çıkarın. Soğuyunca tekrar şarja takın ,tekrar ısınırsa şarjdan çıkartın- soğumasını bekleyin. Sonra tekrar şarja takı….. Bu süreç aynı şekilde devam ediyorsa fazla zorlamayın. Şarj aletinizde yada pilinizde problem olabilir. Devamında yapmanız gerekeni biliyorsunuz. Teknik servis vs….
5Akıllı telefonunuz çok akıllı olmayabilir ve taklit şarj cihazlarını ayırt edemiyor olabilir ! Burada iş başa düşüyor. Akıllı telefonunuzun markası ne olursa olsun, firmanın kendi ürettiği şarj cihazları pilin şarj seviyesi yüzde 100’e geldiğinde otomatik olarak gücü keser. Ancak daha ucuza alınan üçüncü parti USB kablolar bunu yapmaz, yapamaz. Bu yüzden de telefonunuz sürekli ısınır ve ömrü kısalır. Dahası, bu durum pil patlaması ve benzeri nedenlerle size ve çevrenizdeki insanlara zarar verebilir. Uyarıyoruz…
6Son olarak emektar telefonlarımız ; Yenisini alıp bir kenara bıraktığımız eski kullanmadığımız telefonlarımızı ara sıra aklınıza getirin ve şarj edin. Onları unutmadığınızı hatırlatın. Aksi taktirde yedek telefonunuz tamamen enerjisiz kalır ve uzun bir süre sonra şarj ettiğinizde de kendine gelemeyebilir. Önerilen ortalama şarj seviyesinde tutmak %50 %60 gibi.